Pages

Krave su pod stresom kada ih razdvoje od “najbolje prijateljice”



Ispostavilo se da su ove životinje izuzetno društvena bića i da često uspostavljaju bliske odnose sa prijateljicama u krdu.

Vjerovali ili ne, i krave imaju najbolju prijateljicu i doživljaju stres kada ih razdvoje, tvrde znanstvenici.

Krista Meklenan (27), koja je došla do ovog saznanja dok je spremala doktorat na Univerzitetu u Nortemptonu, vjeruje da će njeno otkriće doprinijeti da se poveća proizvodnja mlijeka.

Tokom 30 minuta ona je na svakih 15 sekundi mjerila puls kravama kada su bile same, kada su bile u društvu najbolje prijateljice i kada su bile sa kravom koju ne poznaju.

Uspostavljaju bliske odnose sa prijateljicama

Ispostavilo se da su ove životinje izuzetno društvena bića i da često uspostavljaju bliske odnose sa prijateljicama u krdu, budući da im je puls bio niži kada su sa njima, nego kada su u nepoznatom društvu.

“Kada bismo mogli da ohrabrimo uzgajivače stoke da obrate pažnju na životinje u krdu kojima prija društvo određene prijateljice, to bi se veoma povoljno odrazilo na proizvodnju mlijeka, a krave bi bile izložene manjem stresu, što je veoma važno za njihovo zdravlje”, kaže Meklenanova.

Ona je istakla da je u modernom stočarstvu uobičajena praksa da se krave odvajaju od krda prilikom posjeta veterinara ili kada seljaci sele svoja krda.

Predsjednik ogranka britanskog Nacionalnog sindikata farmera u Nortemptonširu Trevor Fos takođe smatra da bi ovo istraživanje moglo da bude od velike koristi farmerima.

“Ljudi kažu da su krave mnogo sretnije kada slušaju radio, pa vjerovatno i u ovome ima neke istine.”

Popular Posts